Στο μικροσκόπιο των Αρχών η BMW!

Τετάρτη, 03 Σεπτέμβριος 2014 06:34

Το θέμα της BMW στην Ελλάδα ξεκίνησε όταν μια ιδιοκτήτρια παρέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τα χαρτιά της καινούριας BMW 520i που είχε αγοράσει και τα ερεύνησε...

 

 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Ιδιοκτήτρια πολυτελούς BMW 520i που απέκτησε καινούρια το 2009 έναντι 55.000 ευρώ δεν μπορεί πλέον να την κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους καθώς τα στοιχεία που αναγράφονται στον εργοστασιακό κινητήρα δεν συμφωνούν με εκείνα που αναγράφουν τα έγγραφα και το ΚΤΕΟ που επισκέφθηκε για τον τακτικό έλεγχο το «έκοψε».
Ωστόσο με την συγκεκριμένη υπόθεση ασχολούνται οι Αρχές εδώ και μήνες μετά από επώνυμη καταγγελία της ιδιοκτήτριας του πολυτελούς οχήματος και ήδη τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για 99 αυτοκίνητα «φαντάσματα» αλλά και για κινητήρες που δεν τους γνωρίζουν ούτε τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Γερμανίας.Ειδικότερα οι Αρχές δεν ερευνούν μόνο το δικό της αυτοκίνητο αλλά όλα τα αυτοκίνητα που μετέφερε το καράβι μαζί με το δικό της και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αutobusiness από το σύνολο των 1.029 οχημάτων που μετέφερε το πλοίο φαίνεται πως από το Τελωνείο έχουν «περάσει» μόλις 829 οχήματα!
Δηλαδή λείπουν 200 αυτοκίνητα εκ των οποίων τα 99 αφορούν σε BMW...

Παράλληλα στις έρευνες συμμετέχουν το ΣΔΟΕ, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υπουργείου Μεταφορών, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Τελωνεία, Διευθύνσεις Μεταφορών, Οργανισμοί Λιμένων, κ.ά.

To Αutobusiness από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με την συγκεκριμένη υπόθεση επέκτεινε τις έρευνές της για τα γερμανικά αυτοκίνητα και εκτός συνόρων και επικοινώνησε μέσω συνεργάτη Μηχανολόγου - Μηχανικού κ. Α. Στάθη και με το εργοστάσιο παραγωγής αλλά και με εξουσιοδοτημένους εμπόρους στη Γερμανία και τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας δημοσιεύονται αύριο Πέμπτη στην εφημερίδα Finance & Markets Voice.

Οσον αφορά στην BMW Hellas παρά το γεγονός πως το Autobusiness επικοινώνησε με στελέχη της για να τοποθετηθούν σχετικά με την υπόθεση που ερευνούν οι Αρχές αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση…

Επίσης οι επίσημες απαντήσεις της BMW Hellas προς την ιδιοκτήτρια της πολυτελούς BMW 520i δεν συμφωνούν με εκείνες που έδωσε το εργοστάσιο παραγωγής στον ειδικό συνεργάτη Mηχανολόγο-Μηχανικό κ. A. Στάθη στη Γερμανία.

Τι γίνεται με τις Υποτιμολογήσεις;

Το θέμα των Υποτιμολογήσεων από κάποιες εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων έγινε γνωστό μέχρι τη Γερμανία όταν το Der Spiegel δημοσίευσε άρθρο για τις πρακτικές που ακολουθούν κάποιες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Εκτοτε έχουν περάσει αρκετοί μήνες και το ΣΔΟΕ έχει αποδείξει πως τα τιμολόγια που προσκόμιζαν κάποιες γερμανικές εισαγωγικές ήταν «εικονικά» με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς τα αυτοκίνητα εκτελωνίζονταν καταβάλοντας ελάχιστα ευρώ για φόρους.

Πάντως σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ η Mercedes έχει ήδη αυξήσει τις Εργοστασιακές Αξίες κατά 72,13% σε 154 μοντέλα της ενώ η BMW αύξησε μόλις 13% τις εργοστασιακές αξίες σε 261 μοντέλα της…

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ το ύψος της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και με βάση το άρθρο 155 του Τελωνειακού Κώδικα το πρόστιμο διπλασιάζεται με αποτέλεσμα τα έσοδα για το κράτος να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ!

Και να φανταστεί κανείς πως οι έρευνες του ΣΔΟΕ αφορούσαν μόνο τα έτη 2011, 2012 και 2013 και όχι παλαιότερα έτη.

Η υπόθεση των υποτιμολογήσεων βρίσκεται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων όπου και το ΣΔΟΕ έχει παραδώσει το επίμαχο πόρισμα.

Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ωστόσο ακόμη δεν έχει αποστείλει τα πρόστιμα τη στιγμή που τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναζητούν ισοδύναμα…

Το Der Spiegel ακόμη περιμένει να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των ερευνών του ΣΔΟΕ αλλά και τα πρόστιμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες για να δώσει συνέχεια στο θέμα που είχε δημοσιεύσει. Σε αντίθετη περίπτωση το θέμα θα κάνει λόγο για κωλλυσιεργείες από τις Ελληνικές Αρχές…

Online Αγγελίες

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter του autoblogspot.gr και θα λαμβάνετε στο email σας μηνιαία ενημέρωση.