ΣΕΕΑΕ: Απόσυρση μόνο αν...

Τρίτη, 21 Οκτώβριος 2014 20:38


Βέτο θέτει ο ΣΕΕΑΕ για τη συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης αν δεν συμπεριληφθούν τα εισαγόμενα με εγχώρια μεταχειρισμένα ΙΧ...

 

 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Με μια επιστολή «φωτιά» προς τον Υπουργό Οικονμικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη αλλά και τον Υφυπουργό κ. Μαυραγάνη ο Σύνδεσμος των Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος δηλώνει πως αν συμπεριληφθούν στο μέτρο της απόσυρσης και τα εισαγόμενα και εγχώρια μεταχειρισμένα ΙΧ που πληρούν την ίδια οδηγία ρύπων με τα καινούρια τότε προτείνει να μην συνεχιστεί το μέτρο καθώς δημιουργεί ανισότητες και αθέμιτο ανταγωνισμό.
Παράλληλα επισημαίνεται πως το μέτρο της απόσυρσης έχει εκφυλιστεί και βέβαια η Πολιτεία «επιδοτεί» τις εισαγωγικές εταιρείες καινούριων αυτοκινήτων αλλά και τους επιχειρηματικούς τους βραχίονες εδώ και έξι συνεχόμενα χρόνια!
Ειδικότερα το AutoAffairs δημοσιεύει αποκλειστικά την επιστολή του ΣΕΕΑΕ προς το Υπουργείο Οικονομικών η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η παράταση του μέτρου της απόσυρσης για ένα επιπλέον έτος είναι σίγουρα ένα θετικό μέτρο που στηρίζει την αγορά αυτοκινήτου που δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία έξι χρόνια.
Εμείς σαν κλάδος στηρίζουμε και χαιρετίζουμε τη συνέχιση του μέτρου υπό προϋποθέσεις ζητώντας από την Πολιτεία να συμπεριλάβει στο μέτρο και τα εισαγόμενα αλλά και εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ώστε αφενός να δώσει τη δυνατότητα στην συντριπτικά μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων καταναλωτών να έχουν τη δυνατότητα μέσα στην οικονομική κρίση να αποκτήσουν ένα καινούριο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, που πληρούν την ίδια αντιρρυπαντική οδηγία, με κάποια κίνητρα και να απαλλαγούν από ένα ρυπογόνο για το περιβάλλον και επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια παλαιό αυτοκίνητο.
Αφετέρου το μέτρο θα βοηθήσει να ανακάμψει συνολικά ο κλάδος και να σταματήσουν επιτέλους τα λουκέτα και οι απώλειες θέσεων εργασίας.
Η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης παλαιών ΙΧ για την απόκτηση κάποιου καινούριου οχήματος δημιουργεί μεγάλες ανισότητες και αθέμιτο ανταγωνισμό στον κλάδο και κερδισμένες βγαίνουν κυρίως 10-20 μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες που ελέγχουν πλήρως την αγορά καινούριων αυτοκινήτων.
Άλλωστε η χρονική διάρκεια του μέτρου της απόσυρσης για τα καινούρια αυτοκίνητα που αν συνεχιστεί και το 2015 θα αγγίζει τα 7 χρόνια δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε κάποια άλλη αγορά αυτοκινήτου ανά τον κόσμο…
Πιστεύουμε ότι αν η Πολιτεία θέλει πραγματικά να βοηθήσει τον κλάδο να ανακάμψει, εάν θέλει να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να έχουν πρόσβαση σε ένα πραγματικά καλό, καθαρό και ασφαλές αυτοκίνητο, εάν θέλει να αυξήσει τα έσοδά της από την αγορά ΙΧ θα πρέπει να επεκτείνει το μέτρο της απόσυρσης και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πληρούν τις αντίστοιχες οδηγίες ρύπων με τα καινούρια.
Κάθε άλλη απόφαση της Πολιτείας μας βρίσκει αντίθετους και για να μη δημιουργούνται ανισότητες στην αγορά και μονοπωλιακές καταστάσεις αν δεν επεκταθεί το μέτρο και στα μεταχειρισμένα τότε η θέση μας είναι να μην δοθεί παράταση στο μέτρο της απόσυρσης.
Άλλωστε το μέτρο της απόσυρσης φαίνεται πως δεν διευκολύνει και τόσο τους ιδιώτες καταναλωτές αλλά τις εισαγωγικές εταιρείες και τους επιχειρηματικούς της βραχίονες καθώς έξι στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται αφορούν σε «εταιρικά αυτοκίνητα» και όχι σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης.
Επίσης ο θεσμός της απόσυρσης έχει εκφυλιστεί καθώς τα περισσότερα Κέντρα Ανακύκλωσης έχουν μετατραπεί σε Εμπορίες Μεταχειρισμένων Ανταλλακτικών ή ακόμη και σε άτυπες εμπορίες «φθηνών» αυτοκινήτων.
Ελπίζουμε η Πολιτεία να αντιληφθεί πως αρκούν 6 χρόνια επιδότησης της αγοράς καινούριων αυτοκινήτων και να συμπεριλάβει και τα εισαγόμενα και εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στο μέτρο της απόσυρσης αν συνεχιστεί και το 2015 ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα και ασφαλή αυτοκίνητα και το καινούριο όχημα να μην αποτελεί επιτέλους μονόδρομο…».
Αντε να δούμε τώρα τι αποφάσεις θα λάβει η κυβέρνηση για το μέτρο της απόσυρσης μετά την ενημέρωση της Τρόικα φυσικά...

Online Αγγελίες

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter του autoblogspot.gr και θα λαμβάνετε στο email σας μηνιαία ενημέρωση.